Eerst kopen of toch eerst verkopen?

Eerst kopen of toch eerst verkopen?

Eerst kopen of toch eerst verkopen?
De aanhoudende krapte op de woningmarkt raakt niet alleen de starters.
De meeste mensen met verhuisplannen, de doorstromers, willen eerst kopen en pas daarna verkopen. Het resultaat hiervan is dat er steeds minder betaalbare woningen aangeboden worden waar de starters zo hard naar op zoek zijn.
Uit een peiling van Funda eerder dit jaar blijkt dat 77% van de doorstromers wacht met de verkoop totdat ze een ander huis gekocht hebben dat aan hun wensen voldoet. Slechts 23% durft het aan om eerst te verkopen en daarna opzoek te gaan naar een nieuw (t)huis.
Het resultaat hiervan is dat de woningmarkt vast blijft zitten en er weinig beweging is.

1. Eerst kopen en daarna verkopen
Je hebt een droomhuis gevonden en je wilt deze kans niet aan je neus voorbij laten gaan. In de huidige markt is de kans dat je jouw huidige woning snel verkoopt vrij groot. Door eerst te kopen weet je zeker dat je geen tijdelijke woonruimte hoeft te zoeken en dat je maar één keer hoeft te verhuizen. Dit scheelt een hoop gedoe en geld.

Toch zijn hier ook risico’s aan verbonden. Ondanks de grote krapte op de woningmarkt kan het zo zijn dat jouw woning toch niet zo snel verkocht wordt als verwacht. Bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud of omdat er net een aantal concurrerende panden te koop zijn gekomen. Hierdoor kan je langer met dubbele maandlasten komen te zitten.
Bespreek daarom vooraf goed met je makelaar en  hypotheekadviseur wat je mogelijkheden zijn.

Dubbele hypotheek aftrek
Om huiseigenaren te helpen staat de Belastingdienst het toe om de hypotheekrente van je oude en je nieuwe huis af te trekken. Dit is mogelijk voor het jaar dat je jouw oude woning verlaat tot maximaal 3 jaar daarna.

2. Eerst verkopen en daarna kopen
Als je exact wilt weten wat je financiële mogelijkheden zijn, dan is het beter om eerst je woning te verkopen. Je voorkomt daarmee onnodige dubbele maandlasten.
Mogelijk blijkt de overwaarde hoger dan verwacht. In veel gevallen worden de woningen nu verkocht via een inschrijving. Regelmatig ontvangen de verkopers aanzienlijk meer dan ze ooit hadden durven dromen. Met deze extra financiële ruimte kan je wellicht ook kijken naar woningen in een hoger segment. Daarnaast is je onderhandelingspositie natuurlijk veel sterker als je precies weet wat je kan bieden.

In de huidige verkopersmarkt kan de verkoper bepalen wanneer z’n woning wordt opgeleverd. Als je een veilige flexibele datum afspreekt met de koper dan heb je nog alle tijd om jouw droomwoning te vinden. In de koopovereenkomst kan je dan bijvoorbeeld opnemen
“transportdatum uiterlijk over een jaar of zoveel eerder als de verkoper dat aangeeft met een aanzegtermijn van 6 weken.”

Wanneer de overdrachtsdatum van je eigen huis nadert en je hebt nog geen andere woning gekocht,  moet je wellicht op zoek naar tijdelijke woonruimte. Hou hier van te voren wel rekening mee, laat je hierover goed informeren!

Wij  maken graag een vrijblijvende afspraak om jouw overwaarde te bepalen.
Bel of mail ons voor een waardebepaling. Aan de hand van actuele transactiegegevens geven we jou een eerlijk advies. info@vandijkvanessen.nl of 0318-542477.


Van Dijk - Van Essen makelaars