Mijn favorieten

Grondvrij

Adviseur Grondvrij

GrondVrij maakt overwaarde vrij door de grond die bij uw woning hoort van u te kopen. U blijft eigenaar van het huis en u mag de grond net zolang gebruiken als u wilt. Voor het gebruik van de grond moet u een jaarlijkse vergoeding betalen.

Als u later uw huis toch wilt verkopen kan de grond gewoon weer worden meeverkocht. En als een eventuele koper liever de grond blijft huren kan dat ook. De afspraken die we met u maken gelden ook voor hem of haar.


U mag ook, wanneer u dat wilt, zelf de grond terugkopen. U bepaalt. Zo bent u weliswaar geen eigenaar van de grond meer, maar als eigenaar van het huis bepaalt u nog wel wat er met de grond gebeurt.

Hoeveel overwaarde kan ik vrijmaken en wat kost dat?
Om dat te bepalen beginnen we met het laten opmaken van een NWWI taxatie. Een onafhankelijk taxateur bepaalt daarmee de waarde van de woning.

Vervolgens splitsen we die waarde in opstal en grond.
  • 55% wordt toegekend aan opstal en blijft van u
  • 45% wordt toegekend aan grond
  • Van de grondwaarde wordt 70% beschikbaar gemaakt.
  • Daar gaat nog wel een kleine bijdrage transactiekosten vanaf.
  • Zo maken we ruim 30% van de woningwaarde vrij

Als er nog restschuld is moet die met de opbrengst worden afgelost. Wat overblijft mag u vrij besteden.
Als u de grond verkoopt, verandert u van eigenaar in gebruiker. Daar betaalt u maandelijks een gebruiksvergoeding voor. Deze vergoeding wordt berekend als 2,75% van de grondwaarde en staat de eerste 10 jaar vast. Dus geen correctie voor inflatie onderweg. De eerste 10 jaar weet u waar u aan toe bent.U betaalt zo ongeveer 4% per jaar van het beschikbare bedrag.
 

Overwaarde – wat kunt u ermee doen?

Bij GrondVrij kunt u met overwaarde wat doen als de woning hypotheekvrij is. Een eventuele kleine restschuld wordt afgelost.
 

Pensioen
Als 55-plusser werkt u vaak minder?– of bent u met pensioen. Daardoor dalen de inkomsten meestal, terwijl tegenwoordig de lasten alsmaar stijgen. In plaats van steeds te moeten bezuinigen, zou u graag juist leuke dingen willen doen.

Zorg
Het gaat allemaal wat minder makkelijk maar u wilt wel graag blijven wonen. Woningaanpassing, mantelzorgwoning of inkopen van thuiszorg of huishoudelijke hulp, het kost allemaal veel en loopt snel in de papieren.
 

Schenking
U heeft uw hele leven belasting betaald. En dat mogen uw erfgenamen straks nog een keer doen… Nu de regels voor schenkingen zijn versoepeld, wilt u liever belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen.
 

Recreatiewoning
Dat tweede huis in uw favoriete vakantieland…. Of kiest u liever voor die prachtige boot of comfortabele camper? U wilt in ieder geval genieten van het feit dat u kunt gaan en staan waar u wilt. Nu!
 

Particulier onroerend goed
U wilt voorsorteren op pensioen met het aankopen van appartementen of woningen om daarmee een kasstroom uit huuropbrengsten op te bouwen of u heeft al een portefeuille en wilt groeien.
 

Zorgcentra
Voor steeds meer mensen de oplossing als langer thuis geen optie is. De behoefte groeit maar ontwikkeling van zorgcentra kost geld en beschikbare middelen zijn beperkt. Inzetten van overwaarde geeft dan ruimte om meer te doen.
 

Vrije huur sector
U ontwikkelt projecten en de bouw begint zodra 70% is verkocht, maar de laatste woningen zijn altijd lastig te verkopen. De komende jaren is de verwachte vraag in de vrije huursector veel groter dan het aanbod. Interessant om woningen in eigen beheer te houden, als u maar wel alvast een deel van de waarde vrij kunt maken.
 

En alles wat u zelf nog kunt bedenken
Als de hypotheek is afgelost, mag u met de rest doen wat u wilt…

Genoeg redenen om overwaarde vrij te willen maken en voor u te laten werken. GrondVrij maakt het mogelijk, transparant en tegen vriendelijke voorwaarden.

Bereken wat je vrij kan maken aan overwaarde en wat de kosten zijn.