Kopen zonder voorbehoud van financiering of keuring?
Tegenwoordig is het erg lastig om kans te maken op een woning. Kopers zijn steeds vaker bereid om te kopen zonder voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Hoe meer concurrentie hoe meer risico’s kopers bereid zijn te nemen.
Voorbehoud van financiering
Als je bod op een huis is geaccepteerd, wordt er samen met de verkoper een koopcontract opgesteld. Hierin staan ook één of meerdere ontbindende voorwaarden. Dit houdt in dat de koop van het huis alleen doorgaat als aan die voorwaarden wordt voldaan. Voorbehoud van financiering is ook één van deze voorwaarden. Dit geeft de koper 4-6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen, als dit niet lukt kan de koop ongedaan gemaakt worden zonder dat hier kosten aan verbonden zitten. Voor de koper is dit een fijn idee, het is namelijk best mogelijk dat je hypotheek lager uitvalt dan gehoopt. Met voorbehoud van financiering kom je in zo’n situatie niet in de problemen en kun je de koop nog afbreken.
Verkopers willen graag snel weten of de koop doorgaat daarom is een bod zonder voorbehoud aantrekkelijk voor hen. Hierdoor weet de verkoper zeker dat de koop doorgaat. Het gebeurt zelfs weleens dat verkopers de voorkeur geven aan een bod zonder financieringsvoorbehoud boven een iets hoger bod dat wel onder voorbehoud van financiering is uitgebracht. Kopen zonder voorbehoud van financiering kan dus je kansen op een winnend bod vergroten. Maar het brengt voor jou als koper ook de nodige risico’s met zich mee. De belangrijkste is de boete die je moet betalen als je de financiering niet rond krijgt. Dit is een flinke boete, vaak zo’n 10% van de koopsom.
Als je verwacht je huis met overwaarde te verkopen, eigen geld hebt of een schenking krijgt, kun je ook meer zekerheid bieden aan de verkoper. Misschien koop je een huis voor €400.000 en heb je maar voor € 250.000 aan hypotheek nodig. De kans dat je de financiering rond krijgt, is dan groter, waardoor kopen met voorbehoud van financiering minder risico’s geeft voor de verkoper.
Bouwkundige keuring
Het is verleidelijk om af te zien van een bouwkundige keuring, zeker als de woning er goed uitziet. Bovendien heeft de verkoper de plicht om gebreken die bij hem bekend zijn te melden. Maar de bouwkundige keuring is er juist voor gebreken die níét direct zichtbaar of bekend zijn: bijvoorbeeld problemen aan te fundering, de riolering of het dak, de herstelkosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Lastig, als je al je spaargeld hebt ingezet op het winnende bod. Als koper heb je bovendien een onderzoeksplicht, het is verstandig om vooral bij oudere woningen een bouwkundige keuring te laten verrichten. Neem in het aankooptraject een van de makelaars van Van Dijk – Van Essen makelaars mee. Zij begeleiden jou en adviseren jou bij de aankoop van jouw droomhuis. Maak een vrijblijvende afspraak, wij vertellen jou alles over wat wij voor jou kunnen betekenen als aankoopmakelaar.
Neem contact op met ons kantoor: info@vandijkvanessen.nl of 0318-542477
Ga terug naar het overzicht