Mijn favorieten

Van Dijk Van Essen blikt terug op 2017

Zo aan het begin van 2018 kijken we nog even terug op het afgelopen jaar.
Laat ik beginnen met een paar leuke feitjes uit de woningmakelaardij. Deze gegevens zijn gebaseerd op cijfer van de NVM over 2017.

De hoogste transactieprijs
In 2017 bedroeg de hoogste transactieprijs € 8.300.000,- k.k. Dit object was 1.660 keer duurder dan het goedkoopste object.

De hoogste vraagprijs
Het duurste object in de database heeft een vraagprijs van € 24.700.000,- en staat in Amsterdam.

Het grootste en het kleinste object
Deze zijn gebaseerd op de bruto inhoud. Het grootste object staat in Deventer en is 12.150m³! Dit een betreft voormalige 'Vrouwenarbeidschool' uit 1923. Met een inhoud van 27 m³ en een woonoppervlakte van maar 9 m², is het kleinste object is een kamer gelegen in Amsterdam.
 
De woningmarkt is per regio zeer verschillend dus laten we iets meer inzoomen op Veenendaal
Ook hier is de woningmarkt sterk in beweging. Net als in de rest van Nederland wordt de markt in Veenendaal steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis was er een lichte daling van het aantal woningverkopen in het 4de kwartaal 2017. Vooral in het goedkopere segment droogt het woningaanbod op. Minder jonge mensen kochten een huis en ook het aantal huizenbezitters onder de 35 jaar daalde.
 
De transactieprijs van de gemiddelde verkochte woning in Veenendaal is gestegen. Voor het 4de kwartaal 2017 is de gemiddelde verkoopprijs van een woning uitgekomen op € 247.800,-. Een woning stond in Veenendaal gemiddeld 65 dagen te koop en er zijn in het 4e kwartaal 183 woningen via een NVM makelaar verkocht.
 
Als we vooruit kijken naar 2018 verwachten we dat de daling van het aantal verkopen zal aanhouden. De prijzen van een koopwoning zullen naar verwachting ook het komende jaar weer licht stijgen.
Nieuwbouw blijft ook de komende jaren noodzakelijk om de woningmarkt niet verder te laten vastlopen. In Veenendaal wordt gelukkig nog steeds gebouwd, maar door eerdere jaren met een lage productie zal de achterstand ook de komende jaren niet zomaar weggewerkt zijn.
 
Al met al genoeg uitdagingen voor 2018!