Een woning bezichtigen, waar begin ik?

Een woning bezichtigen, waar begin ik?

Wanneer je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe woning, komt er veel op je af. Om je op weg te helpen geven we daarom een aantal nuttige tips.

Bepaal vooraf goed wat je wel en niet wilt
Maak voor je zelf een verlanglijstje. Niet voor je verjaardag maar zet voor jouw ideale woning een aantal zaken op een rij. Welk type woning zoek je? Zoek je de sfeer van een jaren ’30 woning of wil je alle comfort van een nieuwbouwwoning. Hoeveel ruimte heb je nodig, wat is het minimaal aantal (slaap)kamers, Ga je voor een tuin of is een balkon ook prima? Een instapklare woning of een klushuis met veel potentie? Deel deze wensen vervolgens in naar 3 categorieën.

1) Wat moet er zeker aanwezig zijn
2) wat zou ik graag willen
3) Speciale gadgets = bonus.

Denk ook een paar jaar vooruit
Denk ook na over je toekomstplannen. Misschien wil je in de toekomst wel een kantoor aan huis beginnen. Of is er op termijn extra ruimte nodig omdat je denkt aan gezinsuitbreiding. Zo voorkom je dat je binnen een paar jaar uit de woning groeit.

Ben jij de beste koper?
Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je financieel goed weet wat je mogelijkheden zijn.
Hiermee heb je een streepje voor op mogelijke andere kopers. Als je alles financieel goed op orde hebt geeft dat rust en kan je snel handelen. Vraag ook wanneer de woning beschikbaar komt.

Verken de omgeving
Loop vooraf aan de bezichtiging al een keer door de wijk. Dit geeft een beeld over wat voor soort mensen er wonen. Spreekt de sfeer je aan? Kortom: zie jij jezelf hier de komende jaren met plezier wonen?

NVM vragenlijst deel B / roerende zaken lijst
De NVM vragenlijst is een formulier waarin alle informatie over een woning staat beschreven. Deze lijst bestaat uit deel A en deel B. Deel A gaat voornamelijk over persoonlijke informatie van de verkopers en zaken m.b.t. financiering. Deze lijst is alleen bedoeld voor de verkoper en de verkopende makelaar. Deel B betreft vragen over de toestand van de woning en kan gedeeld worden met jou als koper. Op de roerende zaken lijst zie je welke losse zaken achterblijven of overgenomen kunnen worden. Ons advies is dan ook om deze lijsten altijd op te vragen!

Laat je begeleiden door een NVM makelaar
Als je enthousiast bent over een woning en je wil een bod gaan uitbrengen is dat altijd een spannend moment. Hier komen vaak veel gevoelens bij kijken en dat is niet meer dan logisch. Het probleem is alleen dat je objectieve blik in de weg kan gaan staan. Je ziet jezelf al helemaal in het huis wonen en ziet wellicht belangrijke zaken over het hoofd. Hier komt een belangrijke taak van de makelaar om de hoek. Wij kijken ook goed naar de bouwtechnische staat en controleren allerlei juridische zaken betreffende de woning. Als alle informatie over de woning compleet is maken we samen een plan en starten we namens jou onderhandelingen? Met onze jarenlange ervaring, lokale marktkennis, rationeel en doelgericht!

Dit is slechts een korte opsomming, er komt natuurlijk veel meer kijken bij het kopen van een woning. Kom gerust langs op ons kantoor of bel ons, we vertellen je er graag meer over.


Van Dijk - Van Essen makelaars