Waarom een energielabel aanvragen?

Waarom een energielabel aanvragen?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en er staat in hoeveel je verbruikt en waar je energie kunt besparen. De labelklassen lopen van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Als je je huis verkoopt moet je een definitief energielabel overhandigen aan de koper. Met dit label kan de koper direct zien hoe energiezuinig de woning is.

De Rijksoverheid heeft in 2015 alle woningen een voorlopig energielabel gegeven, dit is een inschatting van je energielabel op basis van algemene informatie over het huis. Zoals het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het voorlopige label kan verschillen van het definitieve label en deze inschatting kan positiever uitpakken dan de realiteit. Of juist minder positief, als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten plaatsen. Een definitief energielabel is alleen verplicht wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren. Inspectie Leefomgeving en Transport kan je een boete van €435 geven wanneer je je woning verkoopt zonder geldig energielabel.

Op een definitief energielabel staat welk label de woning heeft en hoelang deze geldig is. Ook staat er een toelichting en aanbeveling hoe je de woning energiezuiniger kunt maken. In de landelijke energielabel database EP-online staan alle geldige energielabels geregistreerd. Hier kun je energielabels van alle woningen vinden zolang deze een definitief energielabel hebben. Het definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Het energielabel is opgesteld volgens Europese richtlijnen, zo wilt de Europese Unie mensen stimuleren hun huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Dit is goed voor het milieu en heeft ook een positieve invloed op de waarde van je woning hebben wanneer je een goed energielabel hebt. Want dit zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Er zijn tegenwoordig ook banken die je extra korting geven op de hypotheekrente als jou huis een goed energielabel heeft.
Je vraagt een geldig energielabel aan door een afspraak te maken met een energielabel-adviseur. Vraag hier je energielabel aan.


Van Dijk - Van Essen makelaars