Maak slim gebruik van je overwaarde

Maak slim gebruik van je overwaarde

De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Waardoor jouw woning hierdoor inmiddels (veel) meer waard kan zijn dan de hypotheekschuld die je nog hebt.
Je hebt overwaarde op je huis als de marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Is je huis bijvoorbeeld € 300.000 waard en je hypotheek op dat moment € 250.000, dan heb je € 50.000 aan overwaarde. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren opnemen.

In een nieuw huis stoppen
De overwaarde van je oude woning moet mee naar de nieuwe woning, volgens de bijleenregeling. Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek aftrekken van de inkomstenbelasting. Het gaat er vooral om dat je over het bedrag dat je niet investeert in de nieuwe woning géén hypotheekrenteaftrek krijgt.

Huren
Als je je eigen woning verkoopt en gaat huren is de overwaarde die op je eigen woning zat vanaf dan vrij te besteden. De hypotheek wordt ingelost bij de verkoop.

Hypotheek oversluiten
Verander van geldverstrekker voor een lagere rente. De rente is momenteel erg laag. Ga naar een nieuwe geldverstrekker voor een lagere rente. Meestal moet je wel een boete betalen als je jouw hypotheek oversluit. Als je overwaarde hebt kun je deze wel meefinancieren. De schuld zal dan wat omhoog gaan, maar de maandlasten naar beneden. Je kunt de boete zelfs bij de belasting aftrekken, waardoor je een deel ontvangt bij de belastingteruggave.

Een verzilverhypotheek nemen
Neem een hypotheek op de overwaarde van je huis. Leen een bedrag bij de bank dat niet hoger is dan de overwaarde op de woning. Dit bedrag of een deel hiervan kun je dan opnemen. Je neemt dan als het ware al een voorschot op de overwaarde van je woning, je hoeft je huis niet te verkopen.

Woning verbouwen
Gebruik de overwaarde om een verbouwing te financieren. Veel mensen sluiten over en verhogen hun hypotheek meteen om een verbouwing of verduurzaming zoals betere isolatie te financieren. Dankzij de lage rente zou je dan alsnog kunnen profiteren van lagere maandlasten. De lagere energielasten maken het nog aantrekkelijker.

Meer informatie? Neem contact op met ons kantoor: info@vandijkvanessen.nl of 0318-542477.


Van Dijk - Van Essen makelaars